D’r Sjampsjuuet (2012)

D’r sjampsjuuet (2012)

geschreven door No Adriolo
regie Elly Potgens
Ergens in een lieflijk Limburgs dorp, gelegen tussen de groene heuvels, woont de familie Timmermans, vader Zef (Miel Duisings), moeder Liesbeth (Marlies Douven) en dochter Fientje (Fabiënne Bogman).
In het alledaagse leven van deze familie neemt het wel en wee van de plaatselijke schutterij een centrale plaats in. De familie Timmermans woont in het ‘auwesch hoes’ naast de ‘sjuttewei’ en de ‘voegelsjtang’. Zef komt uit een echte schutterfamilie en is reeds jaren generaal van de schutterij. Tijdens het vogelschieten in de twee voorgaande jaren heeft hij beide keren de vogel afgeschoten en dus draagt hij nu reeds twee jaar het koningszilver.
Als het Zef dit jaar opnieuw zal lukken de vogel af te schieten, zal hij daarmee de – door hem fel begeerde – Keizerstitel kunnen verwerven. Voor een familie waar het schuttersleven reeds vele generaties op de eerste plaats komt, is dit natuurlijk een zeer belangrijke gebeurtenis. Naar mening van Zef is dit in het belang van de familie, de schutterij en het hele dorp. Liesbeth, sinds twee jaar koningin van de schutterij, meldt zich, aangestoken door het gepraat in haar dameskransje en zonder medeweten van Zef, aan als nieuw lid van de schutterij. Zef, die het veel te druk heeft met het dromen over ‘zijn’ keizertitel en het voorbereiden van het aanstaande schuttersfeest, ontgaat het plan van zijn vrouw in eerste instantie.
Ook dorpsgenoot en 2e kamerlid meneer Geert-Jan van Lonteren (Cyriel Hoenen), tevens erevoorzitter van de schutterij en fanatiek golfer, heeft zo zijn eigen dromen. Een mooie golfbaan vlak bij zijn huis in de mooie groene Limburgse heuvels is zijn ideaal. De ‘sjutte-wei’ zou een perfecte locatie zijn voor deze golfbaan. Meneer Geert-Jan gebruikt zowel zijn politieke, als zijn internationale contacten om deze wens te realiseren.
De rust in het zo vreedzame Limburgse dorpje wordt ernstig verstoord, tengevolge van een ontknoping van dit dorpsdrama op de ‘sjuttewei’ tijdens het ‘sjutte-feest’.Rolverdeling
Zef Timmermans
Liesbeth Timmermans
Fientje Timmermans
Nolke Smeets
Els Smeets
Kasper Daamen
Lieske Daamen
Geert-Jan van Lonteren
Marie-Jose van Lonteren
Yab Yum Lok
Hettie
Andrees
Meneer Pastoor
Generaal
Vrouw van Zef
Dochter van Liesbeth en Zef
Postbode
Vrouw van Nolke
Buksemeester
Vrouw van Kasper
2de kamerlid, buurman van Zef
Vrouw van Geert-Jan
Japanse Zakenman
Tolk
Commandant
Miel Duisings
Marlies Douven
Fabiënne Bogman
Tjeu Roberts
Wendy Nooijen
Lei van Venrooij
Annie Leunissen
Cyriel Hoenen
Anita Mertens
Pieter Roberts
Marieke Roberts
Andre Meijers
Jo Leunissen


Foto’s: Rely Spierings