D’r Sjampsjuuet (1992)

d’r Schampschuuet

1992
geschreven door No Adriolo
regie Elly Potgens

ergens in een lieflijk Limburg dorp, gelegen tussen de groene heuvels, woont de familie Timmermans, vader Zef (Miel Duisings), moeder Liesbeth (Clementine Sijstermans) en dochter Fientje (Inge Duisings). In het alledaagse leven van deze familie neemt het we en wee van de plaatselijke schutterij een centrale plaats in. De familie Timmermans woont in het ‘auwesch hoes’ naast de ‘sjuttewei’ en de ‘voegelsjtang’. Zef komt uit een echte schutterfamilie en is reeds jaren generaal van de schutterij. Tijdens het vogelschieten in de twee voorgaande jaren heeft hij beide keren de vogel afgeschoten en dus draagt hij nu reeds twee jaar het koningszilver. Als het Zef dit jaar opnieuw zal lukken de vogel af te schieten, zal hij daarmee de –  door hem fel begeerde – Keizertitel kunnen verwerven.
Voor een familie waar het schuttersleven reeds vele generaties op de eerste plaats komt, is dit natuurlijk een zeer belangrijke gebeurtenis. Naar mening van Zef is dit in het belang van de familie, de schutterij en het hele dorp.
Liesbeth, sinds twee jaar koningin van de schutterij, meldt zich, aangestoken door het gepraat in haar dameskransje en zonder medeweten van Zef, aan als nieuw lid van de schutterij. Zef, die het veel te druk heeft met het dromen over ‘zijn’ keizertitel en het voorbereiden van het aanstaande schuttersfeest, ontgaat het plan van zijn vrouw in eerste instantie.
Ook dorpsgenoot en 2e kamerlid meneer Geert-Jan van Lonteren (No Adriolo), tevens erevoorzitter van de schutterij en fanatiek golfer, heeft zo zijn eigen dromen. Een mooie golfbaan vlak bij zijn huis in de mooie groene Limburgse heuvels is zijn ideaal. De ‘sjutte-wei’ zou een perfecte locatie zijn voor deze golfbaan. Meneer Geert-Jan gebruikt zowel zijn politieke, als zijn internationale contacten om deze wens te realiseren.
De rust in het zo vreedzame Limburgse dorpje wordt ernstig verstoord, tengevolge van een ontknoping van dit dorpsdrama op de ‘sjuttewei’ tijden jet ‘sjutte-feest’.
Of er nu wel of niet een golfbaan wordt aangelegd, of Liesbeth wordt toegelaten als lid van de schutterij en of Zef tenslotte Keizer zal worden, kunt u zien in d’r Schampschuuet, een Limburgse klucht van drie bedrijven.

Rolverdeling

Zef Timmermans Generaal Miel Duisings
Liesbeth Timmermans Vrouw van Zef Celementine Sijstermans
Fientje Timmermans Dochter van Liesbeth en Zef Inge Duisings
Nolke Smeets postbode Leo van Venrooij
Els Smeets Vrouw van Nolke Bernadette Roberts
Kasper Daamen Buksemeester Pierre Vorachen
Lieske Daamen Vrouw van Kasper Corrie Klinkenberg
Geert-Jan van Lonteren 2de kamerlid No Adriolo
Marie-Jose van Lonteren Vrouw van Geert-Jan Manuela Hahn
Yab Yum Lok Japanse Zakenman Ed Vijgen
Toon tolk Harrie Hahn
Joseph Commandant Andre Meijers