Ach Vrouwluuj (2013)

Een tragikomedie in drie bedrijven

van Robert Thomas en geregisseerd door Elly Pötgens

 

“Ach Vrouwluuj” speelt zich af in een afgelegen landhuis aan het einde van de jaren ’60. De heer des huizes, Marcel, is druk doende met het runnen van zijn bedrijf. Zijn echtgenote Gaby leidt haar eigen leven terwijl Fabiënne, hun oudste dochter in Londen studeert. De zorg voor Catherine, de jongste dochter, wordt hoofdzakelijk overgelaten aan madame Chanel, de huishoudster. Voor de eenvoudige huishoudelijke taken word madame Chanel bijgestaan door Julliette, het dienstmeisje. Sinds enkele jaren wonen ook de moeder en zus, Madeleine, van Gaby in bij het gezin.
De familie is in volle voorbereiding van het kerstfeest. Fabiënne komt eindelijk nog eens thuis vanuit Londen en wordt door Gaby van het station gehaald. De kerstboom wordt versierd……en dan blijkt plots dat Marcel is vermoord… Het publiek is getuige van de angst, de twijfel, de schijn… Wat is er gebeurd…? Wie had belang bij deze brutale moord…? Waarom hebben de honden niet geblaft…? Als tot slot van rekening ook nog een vreemde persoon rondom het huis blijkt te sluipen, zijn de zenuwen van alle bewoners wel tot het uiterste gespannen.
Elk van de acht vrouwen rondom Marcel heeft wel een motief of een geheim. De vrouwen raken verstrikt in een onderzoek naar de familieverwikkelingen en dat levert zowel vreemde, tragische als komische situaties op. Langzamerhand vallen alle maskers af en het einde brengt een zeer onverwachte wending.
Rolverdeling:
Gaby
Fabienne
Catherine
Oma
Madeleine
Juliette
Chanel
Ghislaine
Vrouw van Marcel
Oudste dochter van Gaby
Jongste dochter van Gaby
Moeder van Gaby
Zus van Gaby
Dienstmeisje
Huishoudster
Zus van Marcel
Manuela Hahn
Marieke Roberts
Wendy Roberts
Marlies Douven
Kiki Pluijmaekers
Wendy Nooijen
Manon Reubsaet
Marij Mennens

 

Foto’s (André Meijers):