’n Dreum op reis (1998/1999)

’n Dreum op reis

1998 1999

een toneelstuk  in twee bedrijven, geschreven door No Adriolo met ideeen van Jan Meijers en Jo Leunissen

regie: No Adriolo
assistent: Clementine Sijstermans

in het stuk maakt U kennis met Lucas Lemmens. Lucas, vuilnisophaler en vrijgezel uit Amstenrade, heeft met zijn uitvinden  het ‘Austroase zakkestrupke’ de hoofdprijs in een nationale milieuwedstrijd gewonnen: een vliegrijs naar een paradijselijk plekje op aarde. De avond voor zijn vertrek kan hij de slaap niet goed vatten. Hij maakt zich zrogen, want Lucas heeft nog nooit gevlogen en kent de wereld buiten zijn dorp nauwelijks. Lucas’ college Mathijs, de chauffeur van zijn ‘drekskar’ zal hem de volgende ochtend naar het vliegveld brengen. Als Lucas uiteindelijk toch in slaap valt begint hij te dromen en maakt in Morpheus’ armen vervolgens de reis van zijn leven. ’n Dreum op reis begint…

Lucas’ reisgenoten hebben elk zo hun eigen dromen. Dat geld bijvoorbeeld voor Guido, een gerenommeerd chirurg, maar ook voor Walter, topambtenaar bij DSM en diens vrouw pauline, die droomt van een sterrol in het theater. ‘Lady in Red’ stewardess Linda en Hendrik Verwash, navigator en tweede piloot van Ongeros Airlines koesteren eveneens hun idealen en brengen die tot leven in ’n Dreum op reis.
Dat geld ook voor Oma Brasse en haar ‘knert’. Oma verteld in een aangrijpende monoloog welke droom haar leven heeft beheerst, en dat in feite nog steeds doet.
Lucas Lemmens zorgt tijdens de vlugt voor nogal wat hilariteit en verwarrig dooe zij n medepassagiers steeds opnieuw te verassen met karakteristieke en tot nadenken stemmende uitspraken. Het reisgezelschap vraagt zich iedere keer af wie die Lucas Lemmens wel niet is en wat de reikwijdte van zijn woorden en daden toch mag zijn.
Wie in dit toneelstuk uiteindelijk wel met beide benen op de grond staat, zal moeten blijken. De bemanning van Ongeros Airlines, die voor hete vuren komt te staan en met zwaar weer moet zien af te rekenen, in elk geval niet.voor hen dreigt deze droomreis uit te monden in een nachtmerrie. Lucas Lemmens echter brengt onverwacht uitkomst.

 Rolverdeling:

LUCAS LEMMENS            Leo van Venrooy
FERDINANT NADENOEN            Miel Duisings
HENDRIK VERWASCH            Pierre Vorachen
ELEONORA VAN DER MEULEN-BERG            Marlies Douven
DRS. GUIDO VAN DER MEULEN                        Hariie Hahn
LINDA FLORAX            Veronique Hall
WALTER MENGELERS            Jo Leunissen
PAULINE MENGELERS            Manuela Hahn
OMA BRASSE            Annie Leunissen
DOUANE            Mary Mennens
MARECHAUSSEE            Kees Post
MONTEUR            Leo Mennens

Oma brasseinstap

grond

piloot

overzicht