Austroa's Volkstonieël

ONGEROS

D'r nonk Zeem (1996)

Originele titel: d’r nonk Zeem
Geschreven door: Hans Stelsmann
Regie: Wim Kierkels

Bent U wel eens van plan geweest om familie in huis te nemen? Soms zijn er omstandigheden waardoor je je geroepen, misschien wel verplicht voelt om dit te doen. Het is bepaald geen kleinigheid om ouder(s), oom of tante, of enig ander in huis te halen. Je zult waarschijnlijk een flink stuk vrijheid op moeten geven. Toch gebeurt het dat mensen dit voor elkaar doen. Maar wat kan er gebeuren wanneer de motieven minder humaan van aard zijn? Bijvoorbeeld de vermeende suikeroom op zijn oude dag binnenhalen, daarbij meer denkend aan een gunstige notering met stip in het testament dan aan naastenliefde.

In dit stuk van Ongeros, D’r Nonk Zeem, kunt u zien wat er kan gebeuren wanneer louter financiële motieven ten grondslag liggen aan een opname van een familielid. In dit stuk dat werd geschreven door Hans Stelsmann, kunt u zien hoe Johan en Soffie Reubsaadt het plan opvatten om d’r Nonk Zeem, een oude vrijgezel in huis te halen.

Van Nonk Zeem wordt vermoed dat hij een aardig banksaldo heeft weten op te bouwen. Dit gegeven is genoeg om hem als aanvulling op de WAO-uitkering van Johan te zien. De meeste mensen die ergens intrekken hebben meestal ook een paar eigen spullen bij zich. Zo ook dit oud-lid van de plaatselijke harmonie. Daarbij hebben Johan en Soffie ook nog de dagelijkse zorg op hun kleinzoon Fritske, die iedere werkdag door zijn moeder Kittie bij hen wordt gebracht, omdat zij door haar man in de steek is gelaten.

Hoewel het niet allemaal van een leien dakje loopt, ontstaat er tussen d’r Nonk en Fritske een hechte band. Alsof er nog niet genoeg obstakels naar het miljonairsleven van Johan en Soffie zijn geworpen, hebben zij tevens de pech dat buurvrouw Nel Klemang regelmatig even poolshoogte komt nemen van de laatste ontwikkelingen. Indien het hier een bezorgde en medelevende dorpsgenoot zou betreffen, was dit natuurlijk niet zo erg, doch Nel heeft de gewoonte om gelijk het hele dorp op de hoogte te stellen van het dagelijks nieuws.

In het bijzonder brengt zij echter verslag uit bij de buren van Johan en Soffie, zijnde Teun en Anna Beckers. Anna is een zuster van Johan. Teun en Anna kunnen dagelijks van de aanwezigheid van d’r Nonk Zeem meegenieten. Mede door de ‘opwindende’ verhalen van Nel Klemang ontstaat er een zekere mate van jaloezie.