Austroa's Volkstonieël

ONGEROS

Familie Botterweck (1994)

Originele titel: Familie Botterweck
Geschreven door: No Adriolo en Jo Leunissen
Regie: No Adriolo

Familie Botterweck: een gewone naam, een gewone Limburgse familie anno 1993,
zoals er zovele zijn! Of niet???

Gerrit Botterweck, zijn vrouw Mientje, zoon Maurice en oma – de schoonmoeder van Gerrit, wonen samen in een huurwoning. Gerrit is een echte bouwvakker, maar is door een ongeval in de ziektewet terecht gekomen. Thuis doet hij klusjes, maar alleen die waarin hij zin heeft. Nu hij langere tijd aan huis is, ziet hij allerlei mogelijkheden om te bezuinigen, behalve op zaken die hij zelf de moeite waard vindt, zoals een personal computer en de nodige kratjes bier die achterover geslagen worden tijdens de scrabbleavonden met de buren. Het is niet gemakkelijk de eindjes aan elkaar te knopen. Daarom heeft Mientje, de vrouw van Gerrit, een baantje voor halve dagen als aardappelpitster, terwijl zij daarnaast de zorg heeft voor het huishouden, een niet altijd gemakkelijke taak in ‘huize Botterweck’!

Zoon Maurice heeft het werken niet uitgevonden en is ook niet bepaald een vlotte jongen, in tegenstelling tot zijn vriendin Elly, die bruist van energie en regelmatig over de vloer komt en zelfs blijft slapen!

Oma leeft haar eigen leven: haar vaste plaats is voor de TV. Fanatiek volgt zij haar favoriete programma’s. Buurman Thei van de Bie is een keurige, vrijgezelle heer en komt wekelijks met zijn zus Roos, die bij hem inwoont, scrabbelen! Een ziekencontroleur van het GAK tenslotte, die herhaaldelijk de familie met een bezoek moet vereren, werkt iedereen ‘op de nerve’.